Kuchnia jako pomieszczenie do przygotowania posiłków powinno być funkcjonalne. Posiłki przeważnie przygotowujemy codziennie zatem kuchnia powinna być użyteczna i funkcjonalna ale też może być przy tym elegancja i stworzona z gustem.
Ważnym elementem kuchni jest stół jeśli przy nim jadamy przygotowane posiłki. Cechować się powinien, odpowiednia trwałością czyli być: masywny, posiadać stelaż skręcony śrubami; mieć odpowiednią wysokość.
Generalnie należy pamiętać, że przygotowywanie potraw wymaga zachowania pewnej kolejności działań. Najpierw wyjmujemy produkty z lodówki, potem myjemy je, przygotowujemy na blacie, a następnie wrzucamy do garnka, na patelnię lub do piekarnika.
Warto sprawdzić własnoręcznie czy spokojnie można oprzeć ręce na blacie i zwrócić uwagę na sam blat – powinien być twardy i gładki po to aby był odporny na wilgoć i łatwo się czyścił. Coraz większym uznaniem wśród wyposażenia kuchni cieszą się zlewozmywaki granitowe. Producenci prezentują różne warianty kolorystyczne, zlewozmywaki można montować z ociekaczem po wybranej stronie. Nowoczesne i interaktywne kuchnie (gazowe, elektryczne bądź indukcyjne) do przygotowywania posiłków zawierają nawet ekran dotykowy zatem gwarantuje to komfortową i łatwą obsługę, ponieważ zapewniają możliwość sterowania za pomocą zaawansowanego menu, co zapewnia Szeroki wyświetlacz umożliwia także używanie elektronicznej książki z przepisami kucharskimi, a nawet pozwala na oglądanie zdjęć ponieważ zawiera wbudowane złącze USB.
Duże odbiorniki energii elektrycznej, takie jak: bojler, kuchnia elektryczna, czy przepływowy ogrzewacz wody powinny posiadać oddzielny obwód elektryczny.